Don’t Make Me Think (användbarhet på webben), Steve Krug

mars 22, 2015

Krug_DontMakeMeThinkSteve Krug är tillbaka med 3:e upplagan av ”Don’t Make Me Think” (endast på engelska), som är en lite annorlunda webbdesignbok med sitt utpräglade fokus på användbarhet. Titeln är något missvisande eftersom den uppmanar till tankeverksamhet vad gäller de idéer som presenteras, om hur man kan förbättra kvaliteten på sin webbplats, med hjälp av de många tips som ingår.

Till största delen är boken mer som en powerpoint-presentation än en vanlig designbok, men det är bra eftersom man använder bilder och exempel på vad som är bra och mindre bra. Därför kan du vara säker på att efter att ha läst den ha en hel del nya idéer om hur man kan förbättra användbarheten på en webbplats och förstå sina användare bättre; vad de gillar och inte, och hur den vanliga användaren använder nätet.

Användbarhet på nätet är något som många webbdesigners inte funderar över, vilket resulterar i sajter som kanske är bra i grunden men svårnavigerade och krångliga. Även om den tidigare utgåvan publicerades för nästan tio år sedan är det fortfarande en av de bästa om man vill ha användbara knep och få några tips för att förbättra sin hemsida.

Men naturligtvis har Internet förändrats en hel del på grund av den snabba teknikutvecklingen, så den äldre utgåvan behövde uppdateras. Därför har Krug gått igenom hela boken, uppdaterat all information, plockat bord det som tillhör det förflutna och lagt tre helt nya kapitel. Resultatet motiverar inte bara en ny upplaga, utan sätter en ny standard ännu en gång vad gäller böcker om ämnet.

Boken börjar med att introducera några vägledande principer, designmönster och verktyg som kan vara till hjälp för att förbättra webbplatsen. Genom hela boken insisterar författaren på användbarhetstestning och lyfter fram en stor mängd exempel.

Steve Krug fokuserar mycket på enkelhet och hans råd är tydliga. Många exempel använder befintliga webbplatser, vilket är praktiskt, då författaren går längre än att bara lyfta fram design, utan även att diskutera andra element som behövs för att göra en sajt användbar och trevlig att surfa på.

Så även om du tidigare har läst boken är den nya upplagan definitivt att rekommendera tack vare de många och nyttiga uppdateringarna. Högst sannolikt är det en av de bästa böckerna på temat, som inte bara är informativ utan även lättläst.

No Comments

Comments are closed.